Breeding philosophy

For english click here

Avlsfilosofi

Helse er av høyeste prioritet, og derfor tester vi utover det som er pålagt for oppdrettere i NRR. Vi har fokus på HD og HCM, og tester våre avlsdyr før eventuell paring.
I tillegg liker vi å kartlegge kattenes DNA, og benytter oss derfor av MyCatDNA i Finland som pr dags dato gir den grundigste oversikten av kattens gener og arvelige sykdommer.

Kattenes gemytt er selvsagt også tungt vektlagt i vårt avlsarbeid.

Vi ønsker å avle fram sunne og friske katter, med det typiske gemyttet og temperamentet, samt få fram det rasetypiske utseendet ihht standarden såklart.

Mål

Når det kommer til beslutningene over hvilke katter vi kombinerer så er det en rekke mål vi jobber for å oppnå, både for rasen i sin helhet men også i mindre skala som innad i oppdrettet.
Det beste er selvsagt om vi oppnår flere mål i samme kombinasjon, men i hovedsak vurderes enhver paring opp mot disse kravene:

  • bedre helse, sunne og friske katter.
  • senke verdiene av innavl, være seg totalinnavl, foundation og/eller kloner.
    innavlsverdien skal ikke bli høyere enn prosentene til den katten i kombinasjonen som har de høyeste verdiene.
  • bevare det trygge, trivelige og rasetypiske temperament og gemytt.
  • bedre og bevare typen ihht til standard.
  • en eller flere avkom fra kullet vil bli vurdert til videre avlsarbeid.

Kattenes verdi

Våre katter er først og fremst familiemedlemmer. Det vil si at deres helse og velbefinnende er av høyeste prioritet. Det er viktig at hver katt får rom og tid til å være seg selv, være et individ, ha sin personlighet og får den oppmerksomhet og det stellet de trenger og fortjener.
Jeg kommer derfor til å benytte meg av fôrverter for at kattene skal få det hjemmet, den plassen, tiden, omsorgen og kjærligheten de fortjener, og ikke risikere å bli en i mengden her hos meg.
katter er tross alt ikke flokkdyr, skjønt noen er mer sosiale og tolerante enn andre.

HCM

For english click here Hva er HCM? Symptomer Arvelighet Hjerteultralyd Hva er HCM? Hypertrofisk kardiomyopati (HCM) er en genetisk hjertesykdom som kan ramme hunder, katter, griser og mennesker. Ved HCM fortykkes hjertemuskelen uten at man finner en konkret årsak til dette. Tilstanden er ofte arvelig, og skyldes defekter i gener som kontrollerer veksten av hjertemuskulaturen…. Les mer ›

HD

Hva er HD? Symptomer Arvelighet– Avl Undersøkelse– sende inn til PawPeds eller OFA Graderinger– PawPeds– OFA Behandling Bildegalleri Hva er HD? Hoftedysplasi er en medfødt og arvelig defekt som påvirker hofteskålene i bekkenet. Ofte er hofteskålene grunne noe som fører til at femurhodene (også omtalt som hoftekulene) ikke passer slik dem skal. Hoftekulene skal normalt… Les mer ›


Sider: 1 2


Kategorier:Aarracat's

Stikkord:,

%d bloggere like this: