Ustillingsdagen

Påmelding

I forkant av utstillingen vil det bli utstedt innbydelse fra arrangøren. Denne ligger ute på katteklubbens hjemmeside, men blir også lagt ut i utstillingsoversikten hos NRR.

Man kan melde på en dag eller begge, det er ikke noe krav om at man må melde på eller stille begge dager.

 • For å melde på logger man seg inn i MinKatt, og finner den aktuelle dagen(e) man ønsker å melde på.
 • Der får man opp en liste over sine katter og velger hvilken katt som skal meldes på.
 • Som regel ordner MinKatt med hvilken klasse og fargegruppe katten skal meldes på i, men en må selv være obs på å sjekke at katten blir meldt på i den klassen som tilsvarer kattens alder på utstillingsdagen (gjelder ved skifte mellom kattunge, ungdyr og åpen klasse).
  Dersom katten potensielt kan ta en tittel den første dagen, er dette greit å opplyse i merknadsfeltet på dag to dersom en stiller begge dager, samt opplyse sekretariatet ved ankomst.

En typisk utstillingsdag

Innsjekk

Ustillingsdagen eller -helgen starter med veterinærsjekk og innsjekk av katten ved hallens inngang. Assistenter sjekker kattens papirer, og veterinær går over katten for å utelukke sykdom.
Etter godkjent sjekk av papirer og kattens almenntilstand, henviser du deg til sekretariatbordet som utleverer katalog for helgen, og registrerer deres ankomst.

Så gjelder det å finne et bur, enten et ledig et dersom det er fritt fram, eller det du har blitt tildelt dersom det er burplan.
Når du har funnet buret ditt er det bare til å rigge til med burpynt, toalett, mat og vann til pus, og så kan den få slappe av mens du f.eks ordner med nummerlapp eller din egen sittekrok.
Du finner kattens nummer i katalogen du ble gitt.
Det står som regel boder med lapper og penner hvor man kan lage til nummerlapper. Det er viktig at det kun er kattens tildelte nummer som står på lappen, og ikke kattens fulle navn.

Når alt er i orden, så kan det være greit å ta seg en liten rundtur og sjekke de ulike dommerbordene, hvor din katt skal stille og når. Det står oppført rekkefølge med kategorier og grupper ved dommerbordet.
Det kan være lurt å sjekke listen med jevne mellomrom under utstillingen og rett før starten av grunnbedømmelsen, da den kan bli oppdatert eller endret litt på underveis. Som regel blir kattene som skal stille ropt opp etter tur, men det er alltids en fordel å følge med selv.
Dersom du er usikker på kattens farge og har bestilt fargebedømming, skjer dette før grunnbedømmingen starter og vil bli annonsert over høytaler.

Grunnbedømming

Utstillingen starter med grunnbedømmelse, hvor dommeren går over hver enkelt katt etter tur, og vurderer den opp mot rasestandard og fyller ut bedømmingsseddel.
Neste steg er at katten blir sammenlignet med de andre kattene innenfor klassen og fargegruppen.
Dersom det er flere katter som har fått tildelt EX i den individuelle bedømmelsen, så vil disse kattene bli rangert – EX1, EX2, EX3 osv. I klassene 1-10 vil EX1 få tildelt sertifikat, cert, dersom poengsummen er høy nok.
Er det 3 eller flere katter som konkurrerer mot hverandre, kan det bli utdelt Best I Variant (BIV) etter bestemte regler.

Nominering til Best In Show – NOM

Etter endt grunnbedømmelse og utdeling av ulike certificat, samles vinnerkattene innenfor sin kategori og fargegruppe som dommeren har bedømt den dagen.
I alle fargekategorier kan dommeren nominere en katt i hver aldersgruppe:

 • Kattunge
 • Ungdyr
 • Hannkatt voksen
 • Hunnkatt voksen
 • Hannkastrat (voksen)
 • Hunnkastrat (voksen)

Kattene som blir nominert (NOM) til best in show, vil få utdelt en rosett, pokal eller annen premie. Etter at dommerne er ferdige med nomineringen blir det som regel en god lunsjpause før neste etappe med finalene.
Katter som ikke blir nominert er ferdige for dagen, og kan ta det piano i buret til dagen er over.
Obs, det er ikke tillatt å forlate lokalet med katten uten å ha søkt og fått innvilget tillatelse før utstillingen er over, selv om katten ikke gikk videre.

Panel og Best In Show (BIS)

Etter lunsjpausen starter panelene (aka BIS), som er utstillingens finale. Nå møtes alle vinnerne av nomineringsrunden innenfor aldersgruppe og kategori.

Eksempelvis alle nominerte kattunger innenfor kategori 2; ACL, ACS, LPL, LPS, MCO, NEM, NFO, SIB og TUA møtes av samme kjønn for å konkurrere om BIS kattunge.

De nominerte kattene blir bæret fram og holdt av assistentene.
Alle dommerne av disse nominerte kattene møtes til et bedømmingspanel, går kjapt over hver katt, og noterer sin stemme på den katten de mener er best. Stemmene blir samlet inn og lest opp over høytaler.
Katten med flest stemmer vinner BIS.
Ved uavgjort kan det avgjøres med skilledommer eller loddtrekning.
Katt og eier vil bli annonsert over høytaler, og det vanker premie til vinnerne.Kategorier:Utstilling/Catshow

%d bloggere liker dette: