Tannproblemer hos katt er dessverre vanligere enn man skulle tro. Det er mange katteeiere som tror at det er normalt at katten mister en og annen tann etterhvert som de blir eldre, men det er ikke tilfellet.
Tannresorpsjon (også tidligere kjent som FORL) er en tannsykdom som rammer omtrentlig 40-50% av alle katter, huskatter som rasekatter.
Ofte har tannproblemene sammenheng med tannkjøttet, og eventuelle tannkjøttsykdommer.
Tannresorpsjon(TR)
/Feline Odontoclastic Resoptive Lesions (FORL)
- Hva er TR/FORL?
- Symptomer
- Arvelighet
- Behandling
- Forebygging
TR/FORL går ut på at tennene brytes ned av kroppen selv. Det foregår et samarbeid av noe som kalles odontoklaster(O-en i FORL) og odontoblaster i kattens munn, som bygger opp benvevet i og rundt tennene.
Odontoklastene bryter ned mens odeontoblastene bygger opp. Ved utvikling av TR/FORL så er de nedbrytende odontoklastene mer aktive enn de gjenoppbyggende odentoblastene, noe som fører til at tannen tæres bort litt etter litt. Tennene smuldrer opp fra innsiden.
Det er ikke uvanlig at katter som er 5 år eller eldre rammes av denne tannsykdommen.

ser man at her har det gått mye i oppløsning.
Klassisk tilfelle av at det kan skjule seg mer enn man ser
med det blotte øye.
SYMPTOMER
Tannresorpsjon er en progressiv sykdom som kan være vanskelig å oppdage uten en nøye undersøkelse. Den kan ha lignende symptomer som andre munnsykdommer hos katt, og en får derfor først en tilstrekkelig oversikt ved å ta røntgen av munnhulen.
Katter er også ganske «seige» dyr, som helst ikke gir uttrykk for smerte, så det kan gjøre det vanskelig å oppdage eventuell sykdom. Smerteterskelen til enhver katt varierer, og smertene vil være ulike i forbindelse med hvor fremskredet sykdommen er.
Det er derimot noen tegn vi eiere kan være oppmerksom på:
– Rødt og irritert tannkjøtt
– Dårlig ånde
– Vegrer seg for å spise tørrfôr
– Vegrer seg mot å bli strøket på i snute-området
– Sikler
– Spiser mindre/dårligere enn vanlig
– Virker nedstemt og trekker seg tilbake for seg selv
– Tannkjøttet blør lett
– Klaprer med kjeven når den spiser eller ved berøring i nærheten av det vonde området
Obs: En katt behøver ikke nødvendigvis å ha synlige symptomer for å ha tannresorpsjon. Den kan ha en ren og pen munn og det kan fortsatt skjule seg under tannkjøttet.
ARVELIGHET
Det er ikke påvist at tannresorpsjon er arvelig. Hvorfor katter får denne tannsykdommen er fortsatt uklart. Dette forskes det på den dag i dag.
BEHANDLING
Det finnes ingen behandling eller kur for tannresorpsjon. Eneste muligheten for at katten skal slippe å ha smerter er å trekke de affiserte tennene. Rotfylling eller lignende har ingen varig effekt, og en ender opp med å måtte trekke tanna til slutt likevel.
Siden sykdommen er progressiv, så kan de gjenværende tennene bli affisert, på tross av trekking av de som allerede var påvirket.
FOREBYGGING
For å forebygge tannresorpsjon anbefales det derfor å pusse kattens tenner daglig. Det viktigste er selve pussingen, børsten som går over tennene, da den er med å å forhindre plakkdannelse.
Man får diverse tannkremer spesiallaget for katt for å gjøre opplevelsen av pussingen mer positiv for katten. Disse tannkremene er smaksatt med deilige smaker som katten liker, for eksempel kylling eller fisk.
Det anbefales også at katter over 5 år får seg en sjekk med røntgen i full narkose for å se hva som foregår under tannkjøttet.
En katt kan leve et godt liv selv helt uten tenner. Det er bedre for katten å bli kvitt det som skaper smerte og ubehag, enn å beholde dårlige og vonde tenner.
Kattens tannkjøtt vil etterhvert herdes og den kan fint tygge tørrfôr på sikt.
Tannkjøttsykdommer
– Gingivitt, Periodontitt, Stomatitt
- Kort om de ulike sykdommene
- Symptomer
- Behandling
- Forebygging
- Arvelighet
Gingivitt
Tannkjøttbetennelse hos katt, også kalt gingivitt, kommer av at tannkjøttet mekanisk irriteres av tannsteinansamling på kattens tenner.
Plakk dannes fra bakteriene fra kattens matrester i munnen som fester seg til kattens spytt og legger seg som et belegg på tennene. Dette belegget legger seg lag på lag, mineraliseres og danner etterhvert tannstein.
SYMPTOMER
– rødt og irritert tannkjøtt
– dårlig ånde
– lett blødende tannkjøtt
– en rød linje langs tannkjøttet
BEHANDLING og FOREBYGGING
Tannsteinfjerning hos veterinær med ultralydscaler og polering av emaljen er en god start.
Man kan også forebygge videre dannelse av tannstein ved å innføre regelmessig tannpuss hjemme.
Periodontitt
Dersom ikke gingivitten blir behandlet, kan det etter tid utvikles til en mer alvorlig form kalt periodontitt som går dypere og affiserer tennene. Periodontitt, pyrea, er betennelse rundt tannens festeapparat. Beinsubstansen som holder tennene på plass brytes ned. Tennene vil være vanskelig til umulig å redde, og vil enten falle ut av seg selv, ellers må dem trekkes.
SYMPTOMER
– dårlig ånde
– hissig/irritert tannkjøtt
– hovent tannkjøtt som blør lett
– løse tenner
– sikling
– puss rundt tennene
BEHANDLING og FOREBYGGING
Man deler periodontitt opp i fire ulike alvorlighetsgrader.
I grad en og to vil en fjerne tannstein slik som med gingevitt. Man fjerner selvsagt tanstein ved grad tre og fire også, men de hardest rammede tennene som det ikke står til å redde bør trekkes for kattens velvære.
Tannpuss kan også være behjelpelig med å forhindre plakkdannelse og tannstein.
Stomatitt
Stomatitt kommer av at ikke bare tannkjøttet er betent, men hele munnhulen – tannkjøtt, slimhinner m.m.
Dette kan være veldig smertefullt for katten.
Stomatitt kan utvikles av forskjellige grunner, blant annet kan det komme av periodontitt, autoimmun sykdom, virusinfeksjon m.m.
Av og til finner man ikke en spesiell årsak til at stomatitt oppstår, og i slike tilfeller vil man konkludere med at katten er allergisk mot plakk.
SYMPTOMER
– endret adferd pga smerter
– nedsatt apetitt
– sikling
– røde, hovne og irriterte gummer
BEHANDLING og FOREBYGGING
Hvis uhellet først er ute, så er det ikke stort man får gjort med situasjonen annet enn å behandle de underliggende årsakene, fjerne tannstein jevnlig, og trekke de affiserte tennene.
Noen ganger vil det være nødvendig å trekke alle tennene for at katten skal slippe å ha smerter.

Fôr og kosthold vil kunne ha en innvirkning. Ved å gi kvalitetsfôr med større knotter, tilpasset større raser, så vil man oppnå en mekanisk pusseeffekt når katten spiser. Tannpuss vil også kunne hjelpe å holde ting i sjakk. Ellers er det viktig å følge med selv, sjekk kattens munn jevnlig, og gå til veterinær for sjekk og behandling.
En ren og pen munn kan fortsatt skjule vondter, og det er ikke alltid innsatsen vil gi ønsket resultat.
Det er derfor viktig med jevnlige besøk hos veterinær, og eventuelt en røntgenundersøkelse for å få et skikkelig inntrykk av hva som foregår i pus munn.
ARVELIGHET
Det er ikke bevist at gener og arv er faktorer til grunne for utvikling av disse tannkjøttssykdommene. Dette forskes det videre på.
Kilder/referanser:
Tannsykdommer hos hund og katt, Evidensia
Tannresorpsjon hos katt, Sandviken dyreklinikk
PawPeds; Mouth- and teethproblems in cats, av Lies Klöster, 2006 (- står på engelsk)
Anbefalt lesing:
FORL- Die neue Geißel von Katze, Dr Marcus Eickhoff (-obs, står på tysk)
Kategorier:Helseinfo/Healthinfo