History and origin

Historie og opphav

Maine Coon-katten er en storvokst semilanghåret katt som stammer fra delstaten Maine nord-øst i USA. Med en vekt som varierer fra 4 – 9kg +, og en lengde på ca. 1 m fra nesetipp til haletupp, regnes den som verdens største tamkattrase.
Opphavet til Maine Coon er uklar, og det har vært mange myter rundt nettopp dette.

En myte, som gjenspeiler seg i navnet, er at tamkatter fra Maine hadde blitt krysset med vaskebjørn (engelsk racoon), noe som vi i dag vet er genetisk umulig.

En annen mer rojal myte er at Marie Antoinette sine Angora-katter seilte i land i Maine, og fant tonen med disse lokale gårdskattene. Slike påstander om «kongelige relasjoner» er ikke uvanlig innenfor hunde- og katteraser, men er litt verre å skulle kunne bevise eller verifisere. Denne myten er blant dem som ikke det finnes beviser for.

Et tredje eksempel på myte til rasens opphav, og kanskje min personlige favoritt, er at vikingene skal hatt med seg den norske skogskatten, eller forfaderen til disse, over til Amerika under toktene, og at det oppstod søt musikk mellom den norske- og den amerikanske «skogskatten». Dette er også noe som ikke kan bevises, skjønt Maine Coon og Norsk Skogskatt har genetiske likheter.

Likevel er Maine Coon en gammel katterase, tross uklart opphav. Rasen er en såkalt naturrase, som vil si at den har oppstått i naturen ved naturlig seleksjon. Mennesker oppdaget særtrekk ved kattene som de ønsket å videreføre og selekterte derfor ut disse kattene med de gitte egenskapene og trekkene, både i utseende og gemytt.
Opprinnelig var Maine Coon en utpreget utendørs brukskatt som ble holdt på gårder for å holde unna gnagere. Disse opprinnelige kattene, kalt foundationkatter, dannet grunnlaget for utviklingen av dagens utgave.

Kilder:
Maine Coon – Wikipedia

Bilde:
katt i vikingskip.

Sider: 1 2

%d bloggere liker dette: