HCM

Hva er HCM?

Hypertrofisk kardiomyopati (HCM) er en genetisk hjertesykdom som kan ramme hunder, katter, griser og mennesker. Ved HCM fortykkes hjertemuskelen uten at man finner en konkret årsak til dette. Tilstanden er ofte arvelig, og skyldes defekter i gener som kontrollerer veksten av hjertemuskulaturen.
Når hjertemuskulaturen fortykkes svekkes hjertets elastisitet og bevegelighet, og hjertet bli mindre effektiv i jobben med å forsyne kroppen med oksygenrikt blod.
Hjertet kan stoppe, eller katten kan utvikle blodpropp som medfølger diverse komplikasjoner og i verste fall død.

Man skiller HCM i primær- og sekundær HCM. Dette kan man sammenligne med diabetes type 1 og 2, hvor type 1 (primær HCM) er medfødt/genetisk mens type 2 (sekundær HCM) forekommer av mer fysiologiske årsaker som overvekt, høyt blodtrykk, forhøyet stoffskifte m.m.

SYMPTOMER

HCM er ikke en synlig sykdom, og en påvirket katt kan være helt uten symptomer.
Noen symptomer som kan forekomme:
pusteproblemer
– pesing
– slapphet
– nedsatt apetitt
– lammelse av bakbena

I noen tilfeller kan veterinæren oppfatte bilyder gjennom stetoskopet når det lyttes på hjertet, men som oftest vil ikke HCM gi seg til kjenne via stetoskopet alene.
Forekomsten av sykdommen øker i tråd med alderen, og de fleste katter med sykdommen vil ha gitt uttrykk for dette innen de er 5 år. Sykdommen har ulik utvikling, og i noen tilfeller er katten kun mildt rammet med en sykdom som utvikles gradvis, og som kan behandles. I andre tilfeller kan det skje raskt ved f.eks en blodpropp og hvor katten plutselig dør.

ARVELIGHET

Det er flere faktorer som spiller inn i utviklingen av HCM, og den arvelige faktoren er en av dem.
Maine Coon testes for mutasjonen A31P for HCM på genet MyBPC3 som er en mutasjon som kan øke risikoen for utviklingen av sykdommen.
Katter med en kopi av A31P (N/HCM) kalles «heterozygote» og kan pares med en katt som er fri (N/N). Katter som har to kopier av A31P (HCM/HCM), eller som har diagnosen HCM skal ekskluderes fra avl.

HJERTEULTRALYD

Testing av DNA er ikke nok til å utelukke HCM, og man blir derfor anbefalt videre testing i form av ultralydsundersøkelse av hjertet når katten er 1, 2, 3, 5 og 8 år (PawPeds helseprogram).
PawPeds arrangerer helseprogram innenfor testing av ulike sykdommer, og registrerer resultater i sin database såfremt testene er utført av godkjente spesialister, eller er offentlig gjeldende ved tester utført av veterinær.
Resultatene vil være offentlige, og oppført i stamtavlen til katten i registeret.

Det finnes heldigvis behandling for HCM-rammede katter, men dessverre er det ingen kur. For mer utdypende fakta og detaljer anbefaler jeg sterkt å lese inne på westeros.no.

For mer info, les gjerne på PawPeds nettside, eller hos Maine Coon-ringen i Norge.

KILDER/REFERANSER:
Hypertrophic Cardiomyopathy(HCM), PawPeds
HCM – Hypertrophic Cardiomyopathy, Westeroscat


Sider: 1 2


Kategorier:Helseinfo/Healthinfo

Stikkord:,

%d bloggere liker dette: